„Bendradarbiaudami ir bendraudami – mes galime daug“

Birželio 3 d. Šilalės r. partnerystės VVG kvietė į projekto „Bendradarbiaudami ir bendraudami – mes galime daug“ baigiamąją konferenciją.

Projektas, saugantis paveldą

Asta Rabačienė, Šilalės Žinios

Šilalės vietos veiklos grupei darbų nestinga. Šį laikotarpį drąsiai galima vadinti darbymečiu. Birželio 3 d. Šilalės rajono partnerystės vietos veiklos grupė šilališkius ir svečius pakvietė į projekto „Bendradarbiaudami ir bendraudami – mes galime daug“ baigiamąją konferenciją.

Konferenciją, pristatydama projektą, pradėjo Šilalės rajono partnerystės VVG pirmininkė Teresė Jankauskienė. „Bendradarbiaudami ir bendraudami – mes galime daug“ buvo vykdomas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos srities „Nacionalinis kaimo tinklas“ pirmąją – ketvirtąją kryptis. Projektas skirtas įtraukti kaimo žmones į kaimo plėtros procesus, siekiant skatinti jų iniciatyvas, puoselėti ir išsaugoti kulinarinį paveldą. Projekto tikslas – ištirti iki šių dienų išlikusį Šilalės rajono kulinarinį paveldą bei išrinkti Šilalės regionui būdingą, išskirtinį gaminį, kuris reprezentuotų mūsų kraštą“, – kalbėjo T. Jankauskienė.

Šiame projekte dalyvavo iš visų Šilalės rajono kampelių aktyvūs kaimo žmonės, kuriems yra svarbus  krašto etnokultūros, vietovės tradicijų, kulinarinio paveldo išsaugojimas.

Vanda Auškalnienė iš Visdžiaugų pristatė seniai iš senolių  išmoktą ir jos šeimos pamėgtą baltą mielinį pyragą. Stanislava Rupšlaukienė iš Žadeikių  dalinosi kaimiško pyrago kepimo ypatumais, Vingininkų k. bendruomenės atstovai su humoro gaidele pasakojo, kaip galima suslėgti skanų ir didelį sūrį, Irena Žymančienė aiškino naminės duonos kepimo paslaptis, žadeikiškė Zuzana Vainorienė pasakojo, kaip ji gamina kvietinius maltinukus be mėsos produktų, Vanda Stašinskienė iš Laukuvos supažindino, kaip ji kepa pyragą su lašinukais. Loreta Abromavičienė pasakojo, kaip ji, išvydusi konditerinį kepinį „Kaktusą“, pati sau prisiekė išmokti jį kepti. Moteriai kantrybės užteko, ji patirties sėmėsi pas garbingo amžiaus kepėją S. Mikalauskienę. L. Abromavičienės konditerinis gaminys „Kaktusas“ išrinktas reprezentuojančiu Šilalės rajoną.

Konferencijos organizatoriai neliko ir be valdžios vyrų dėmesio. Sveikinimo žodžius tarė rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas, jo pavaduotojas Raimundas Vaitiekus, administracijos direktorius Valdemaras Jasevičius.

Renginyje dalyvavo  ūkininkas, TV serialo „Naisių vasara” mecenatas, scenaristas, konsultantas ir fotografas  Ramūnas Karbauskis, kuris pristatė  ,,Auksinės gervės‘‘ apdovanojimą pelniusį  2010 m. Lietuvos televizijos geriausią filmą ,, Naisių vasara‘‘. Jis Šilalės rajono žmonėms pažadėjo atvežti savo pastatytus spektaklius  nemokamai.

Į konferenciją atvyko svečių iš Tauragės, Radviliškio, Kelmės, Kretingos, Šiaulių, Kėdainių, Raseinių rajonų,  vietos veiklos grupių. Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė linkėjo, kad Šilalės r. VVG dalį lėšų įsisavintų kulinarinio paveldui išsaugoti.

Konferencijos dalyviams koncertavo dainininkas Žilvinas Žvagulis. O po koncerto organizatoriai kvietė ragauti darbščių šeimininkių pagamintų  kulinarinio paveldo patiekalų. Kavinė „Provincija“ taip pat  vaišino pagal  Šilalės rajono paveldo patiekalų receptus. Kol visi dalyviai bendravo ir ragavo įvairius patiekalus juos linksmino ,,Rotužė‘‘ iš Pagrybės  kaimo.